post-title Feiten Handhaving: Permanente bewoning een helder begrip? http://buitenplaats-horsterwold.nl/wp-content/uploads/IMG_2250-e1508246551602.jpg 2017-10-15 00:09:14 yes no Geplaatst door: Categorieën:  Blog

Feiten Handhaving: Permanente bewoning een helder begrip?

Feiten  Handhaving: Permanente bewoning een helder begrip?

Hoewel er eenvoudig van permanente bewoning wordt gesproken is dit in het geheel niet het geval. Nadat de gemeente Zeewolde het conceptcontract had opgesteld is dit voorgelegd aan het gemeentelijk adviesbureau Tauw.

  • In het advies van 2 december 1999 gaf dit advies bureau met betrekking tot het conceptcontract het volgende aan: Op zich is op deze manier geregeld dat de recreatiewoningen niet permanent bewoond kunnen worden…. Dit komt de duidelijkheid ten goede.  “Bovendien kan het begrip “Permanent bewonen” op verschillende manieren geïntrepeteerd worden. Door expliciet op te nemen dat een bepaalde huurder voor maximaal 40 weken een recreatiewoning mag huren (of dat voor minimaal 12 weken aan anderen moet worden verhuurd) wordt invulling gegeven aan het begrip “permanent bewonen” en wordt voorkomen dat de koper een andere invulling hanteert.”
  • Het was voor de gemeente helder hoe de regeling geïnterpreteerd zou worden. Dat dit ook de bedoeling was, blijkt wel uit het verslag van 15 maart 2000 alwaar de afspraken worden bevestigd waar wethouder Etman van Leefbaar Zeewolde nog eens duidelijk aangeeft dat “de gemeente kan instemmen met de formulering van het artikel betreffende verantwoordelijkheid inzake het niet voor 12 weken gebruiken voor permanente bewoning”.
  • Hetgeen ook nog eens bevestigd is in een interview met wethouder Ernst Cramer. Dat is dan helder zou u denken …… Dat dachten wij ook, maar niets is minder waar. Nieuwe bepalingen in het bestemmingsplan maken dat zelfs de ambtenaren van de gemeente Zeewolde kunnen uitleggen wat er nu mee bedoeld wordt. In een zitting bij de Raad van Staten kon de beleidsmedewerker Ruimtelijk Ordening (die zouden het toch moeten weten) niet duidelijk maken wat dat nu inhield. (Zie artikel).
  • Als beantwoording op vragen van een kaveleigenaar geeft de gemeente duidelijk te verstaan dat het helder is dat de eigenaar bij zijn woning aanwezig moet kunnen zijn voor onderhoud en recreatief gebruik, echter dat als de controleur deze ter plaatse zou aantreffen het niet uit te sluiten was dat dit aangemerkt zou worden als bewoonde indruk! Om dit te voorkomen kon de eigenaar aan de gemeente aangeven wanneer deze daar aanwezig zou zijn. Heeft u het zo zout gegeten?
  • Kenmerken van permanente bewoning zijn volgens het bestemmingsplan, het hebben van hoofdverblijf, en het niet hebben van een vast woon- en verblijfplaats elders. Nu denken we dat te begrijpen, maar de gemeente geeft aan dat het niet tijd gebonden is, enkele weken kan al als permanente bewoning worden aangemerkt. Verder zijn het hebben van een telefoonaansluiting, het voeren van het sociale leefgedrag (ontvangen visite), een onderhouden tuin enz. zijn kenmerken van permanente bewoning, echter houdt dat in dat ik in mijn recreatiewoning geen internet mag hebben, geen visite mag ontvangen? Ik ben het spoor bijster.

 

Verwijzingen:

Advies adviesbureau Tauw:

Verslag bespreking ontwikkelaar:

Ernst Cramer: https://www.youtube.com/watch?v=lAcpZ4XySvI

Brief gemeente aan eigenaar:

Informatiefolder: https://www.zeewolde.nl/document.php?m=21&fileid=1273&f=248c95d0b43792a120a3092c631f0b1a&attachment=0&c=10801