post-title Help, het is weer bijna weer zover; oudejaarsavond… http://buitenplaats-horsterwold.nl/wp-content/uploads/Schermafbeelding-2017-12-29-om-16.30.53.png 2017-12-29 16:28:42 yes no Geplaatst door: Categorieën:  Blog

Help, het is weer bijna weer zover; oudejaarsavond…

Help, het is weer bijna weer zover; oudejaarsavond…

In de periode rond kerst en oud en nieuw verblijven wij graag in ons vakantiehuis op #buitenplaatshorsterwold. Heerlijk met de hond wandelen in het bos en genieten van de kerstboom.

Op #buitenplaatshorsterwold hebben wij ieder jaar met oud en nieuw andere buren, de laatste jaren helaas steeds dezelfde groep feestgangers. Zij denken alles te kunnen doen in de anonimiteit op #buitenplaatshorsterwold. Ze starten dagen voor oudejaarsavond al met knallen en vuurpijlen afsteken. Het is niet weinig wat de lucht in gaat. Verder is er veel overlast van geluid door het vele alcoholgebruik. We melden dit aan de verhuurder, maar helaas werpt dit geen vruchten af.

Vorig jaar is mijn man naar de “tijdelijke buren” gegaan. Hij heeft gevraagd of ze het vuurwerk volgens de regels van het spel, dus na 18.00 uur op oudejaarsavond konden afsteken. Nou dat hebben geweten. De “tijdelijke buren” hebben alle vuurwerk op ons huis gericht oudejaarsavond uit frustratie dat mijn man ze had gemaand te wachten tot het moment dat het echt mocht. Het hele jaar hebben wij nog vuurwerkresten in de tuin gevonden wanneer wij bezig waren met tuinonderhoud. Dit jaar hebben wij ons voorgenomen niet meer zelf naar de “tijdelijke buren” te gaan als ze te vroeg beginnen met afsteken van vuurwerk en geluidsoverlast produceren door harde muziek en drankoverlast, maar gelijk de politie te bellen.

Want ook op het park gelden regels. Regels waaraan mensen zich moeten houden. Voor het afsteken van vuurwerk gelden regels, waaraan iedereen zich moet houden!

Hier staan de regels even op een rijtje:

Vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur.

Zo doe je dat veilig:
• Draag een vuurwerkbril – ook als je geen vuurwerk afsteekt.
• Steek vuurwerk af met een aansteeklont. Gebruik nooit lucifers of een aansteker!
• Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat:
• Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand of water. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond. Een vuurwerkklem of lanceerinrichting gebruiken kan ook.
• Steek een pijl altijd vanaf de zijkant aan.
• Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen 2 stenen of gebruik een vuurwerkklem.
• Neem voldoende afstand, minstens 8 tot 15 meter.
• Steek geen vuurwerk af vanuit je hand.
• Steek altijd maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af.
• Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan.
• Wees matig met alcohol voordat je gaat afsteken, dan blijf je scherp.

Let op de omgeving:
• Let op omstanders (mens en dier)
• Let op de windrichting

Experimenteren:
Maak nooit zelf vuurwerk! Meestal explodeert dit onverwacht en op het verkeerde moment. Laat het maken van vuurwerk aan de experts over. Vuurwerk moet je nooit bundelen of uit elkaar halen: experimenteren met vuurwerk is levensgevaarlijk!

Opruimen:
• Maak vuurwerkafval onschadelijk door het in water te dompelen of gooi er een emmer water over
• Ruim vuurwerkafval, nadat je het onschadelijk hebt gemaakt, meteen op. Je kunt het gewoon bij het huisvuil doen

Ja opruimen hoort er ook bij. Maar dat is dan voor de eigenaar van het huis. Gelukkig hebben wij daar geen last van. Ik heb medelijden met degene die de rommel na afloop van het oudejaarsweekend moet opruimen. En alles moet schoonmaken.

Hopelijk is het niet nodig om de politie te bellen, maar indien nodig gaan we het zeker doen. Al was het maar voor de hond. Het beestje is dagen van de leg door al dat geknal.

Wij willen ook genieten van ons huis op #buitenplaatshorsterwold. Net als ieder ander en dat plezier laten wij niet langer vergallen door lieden die denken de beest te kunnen uithangen op #buitenplaatshorsterwold, omdat ze dat in hun eigen buurt niet kunnen.

Tenslotte zijn regels voor iedereen hetzelfde. Dan moet de politie die maar een keer handhaven op de “tijdelijke buren”. Wordt er toch nog een keer om de goede reden gehandhaafd.

#vandroomtotdrama, #buitenplaatshorsterwold, #Zeewolde

 

Een bezorgde eigenaar.