post-title Woningnood http://buitenplaats-horsterwold.nl/wp-content/uploads/Schermafbeelding-2017-11-20-om-15.43.58.png 2017-11-20 15:55:34 yes no Geplaatst door: Categorieën:  Blog

Woningnood

Woningnood

In Nederland is er een groot tekort aan huurwoningen. Op het moment dat je urgent een woning nodig hebt moet je soms wel 3 jaar of langer wachten. Als je gaat scheiden of voor je werk moet gaan verhuizen heb je dan een groot probleem. De jeugd wil graag uitvliegen, maar blijft noodgedwongen bij de ouders wonen, omdat er geen woonruimte voor handen is. Kortom de woningnood is een groot probleem, ook in Zeewolde. Bij Woonpalet is een lange wachtlijst en al ben je een urgent geval dan is er geen huurwoning voorhanden.

Op Park Horsterwold staan veel woningen leeg.

Deze mogen niet verhuurd worden aan mensen die een woning nodig hebben voor korte of langere tijd. De eigenaren van deze woningen mogen er zelf ook niet wonen en hebben daarom allemaal een tweede huur of koopwoning. Deze eigenaren mogen zich niet laten inschrijven op Park Horsterwold en worden daardoor door de gemeente gedwongen twee woningen aan te houden. Eventuele huurders mogen ook niet wonen op Park Horsterwold en dus ook zij kunnen geen gebruik maken van de optie om voor tijdelijke of langere tijd op het Park Horsterwold te verblijven.

 

 

Kortom er is dus sprake van het bezet houden van woningen, vaak niet uit weelde, maar omdat mensen gedwongen worden vanwege de handhaving van gemeente Zeewolde. Dit is zo jammer. Wat een mooie oplossing zou het zijn als er wel ingeschreven zou mogen worden op Park Horsterwold. Hiermee zouden veel huiseigenaren gelijk kiezen voor het afstoten van één woning. Twee huizen is namelijk helemaal geen weelde, maar een enorme kostenpost voor de huiseigenaren. Al die extra woonlasten en onderhoud, daar zit echt niemand op te wachten.

Ik weet zelf hoe vervelend en kostbaar het is. Al dat extra werk en al die extra kosten. Het is een zware belasting en ik zou graag van deze last verlost zijn. Als er wel inschrijving op Park Horsterwold mogelijk zou zijn konden veel mensen doorstromen en een huis kunnen huren/kopen. Ik blijf hopen dat er een oplossing gaat komen voor het probleem van veel mensen. Maar ook dat de zware financiële lasten op een gegeven moment over zullen zijn en dat we niet meer extra hoeven te werken om rond te komen.

Trouwens ik moet nog wel even vermelden dat op Park Horsterwold wel veel Polen wonen. Héél veel Polen. Ze zijn niet onzichtbaar, ze rijden veelal in auto’s met Poolse nummerborden, maar trouwens ook in auto’s met Nederlands kenteken en auto’s van uitzendbureaus. Echt ze zijn er in grote getale. Ze spreken toch echt Pools en ze gaan ook op boodschap in het dorp bij de winkels. Nooit in de Lidl Pools horen spreken? Er is zelfs een Poolse winkel. De gemeente Zeewolde zegt dat Polen niet op het Park Horsterwold mogen wonen. Nou ik constateer het anders. Als ik op vrijdagmiddag naar mijn vakantiehuis ga met mijn tas met weekendboodschappen en kleding staan er toch echt heel veel Poolse auto’s op de parkeerplaats voor het park en bij de huizen. Mijn weekendburen op Park Horsterwold zijn Pools. Ze groeten mij vriendelijk, ze hebben zelfs hondjes. Ik gun ze een mooie woning, maar waarom worden zij wel gedoogd en wij niet? Dit is rechtsongelijkheid.

Op maandagmorgen vertrek ik weer met mijn weekendtas en de overgebleven boodschappen uit mijn vakantiewoning. Dag dag lief huis, tot volgende week vrijdagavond. Terug naar mijn “andere” huis. Ik kijk nog even naar alle Poolse auto’s op de parkeerplaats. Zij blijven gewoon, ze kunnen natuurlijk ook niet even terug naar Polen… Dat begrijp ik.

Maar waarom wordt er met twee maten gemeten? Er mag toch niet gediscrimineerd worden? We leven toch in Nederland? Of heeft gemeente Zeewolde een status aparte gekregen?

Gemeente Zeewolde denkt toch eens na. Denk in oplossingen en niet in problemen. Geef iedereen gelijke kansen en zorg dat er een eerlijke oplossing komt. Alleen dan zijn er alleen maar winnaars.

Afzender anoniem “door omstandigheden en angst voor represailles..”